Om mig och mitt godis

Vem är jag?

Jag, Stina, är en riktig godisråtta som alltid är sugen på något gott. Men också en födoämnesallergiker som ofta måste tacka nej när jag blir bjuden. Så i mitt kök gör jag godis för alla.

I grunden är jag utbildad interkulturell och internationell socionom men 2013 träffade jag bonden i mitt liv. Några år senare ville jag också börja jobba på vår gård, Långbergets Gård. Jag har alltid varit matlagningsintresserad så när vi fick möjlighet att bygga ett litet tillverkningskök på gården var saken klar.

Jag lärde mig mer om mathantverk från Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk) och äldre erfarna mathantverkare. Sen började jag experimentera. Jag gjorde drickor, kokade marmelad och torkade grönsaker. Men hur jag än försökte så blev det mest godis. Det var ju det jag tyckte var roligast.

Redan från början visste jag att köket skulle vara allergisäkert. Jag lät inte ens snickarna äta nötter när de byggde det. Eftersom jag själv är allergisk mot mjölkprotein var det uteslutet hela tiden och då kunde lika gärna resten stanna utanför också. I liten skala började jag sälja godis i min webbutik till hela landet. Mitt godis är gott och behovet var stort. Mina underbara kunder tipsade varandra och jag fick fler och fler beställningar.

Nu är köket enbart ett riktigt godiskök och jag står där som Långbergets egen Willy Wonka. Lyssnar på P1 eller ljudböcker och gör det jag älskar mest. Jag tror på gemenskapen i att dela en matupplevelse. Mitt godis är för alla, inte bara allergiker utan även deras kompisar och familj.

Jag tar också på mig uppdrag som allergivänlig kock i olika sammanhang. Precis som med mitt godis är då min målsättning att alla ska kunna äta min mat. Först då kan vi allergiker slappna och av och fullt ut njuta av den sociala gemenskapen som en måltid innebär.

Nästan varje dag får jag fina meddelanden, bilder och ibland filmer från andra godisälskare. Som precis som mig är vana att behöva tacka nej och äta en frukt. Så jag känner mig aldrig ensam i mitt lilla kök. Vi gör ju det tillsammans.


Mitt godis

Noga utvalda råvaror, få ingredienser och alltid stenkoll på ursprung gör det enkelt. Godsaker är ju också bara just det – goda saker. Med och utan socker, flytande eller fast, 150 grader eller inga grader alls, förhoppningsvis finns det något för alla smaker.

Mitt kök är allergivänligt och de vanligaste allergenerna har aldrig fått komma över tröskeln. Jag kontrollerar noga alla råvaror jag köper hos tillverkaren. Det får inte heller finnas ”spår av” i något jag använder.

Utöver detta så hanterar jag alla mina ingredienser som det vore en allergen. Dvs råvaror som innehåller kokos förvaras separerade från det som innehåller citrus osv. Jag försöker att göra olika sorters godis vid olika tillfällen för att minimera kontaminering av de olika ingredienser jag använder. Men risken finns alltid och därför är det bra om du skriver dina allergier i kommentaren när du beställer. Då kan jag titta i min produktionsdagbok och kanske göra bedömningen att jag för säkerhets skull vill koka en helt ny omgång till dig.


Godis är inte ”bara godis” och framförallt inte som födoämnesallergiker. Det handlar också om att ens kompisar äter något du själv inte kan smaka på eller att inte kunna handla LEGO-choklad på LEGO-land. Därför gör jag en hel del godis efter förfrågningar från er. Ibland blir det misslyckat, ibland blir det bara en omgång och ibland hamnar det i webbutiken. Så tveka inte att höra av er! Min tillverkning är liten så jag kan (ganska) lätt göra en omgång godis bara till er.

Nästan alla som äter mitt godis är multiallergiker eller kräsna finsmakare. Jag är van att få miljoner frågor om mitt godis innan ni vågar beställa. Det gör ingenting och jag försöker svara så fort jag kan och så utförligt jag kan. Vi gör det tillsammans och när det gäller allergier så vill jag precis som ni att det ska finnas hängslen, livrem, fallskärm och en studsmatta.

Utbudet i min webbutik ändras hela tiden eftersom jag tycker det är så roligt att testa nya godissorter och tekniker. Men får jag arga mail om att jag tagit bort en favoritsort brukar den snabbt dyka upp igen i webbutiken.

Du hittar mer information om ingredienser och tillverkning här men annars är det bara att du hör av dig. Jag nås per telefon, mail, på Instagram eller Facebook samt kontaktformulär här.

Godis är viktiga grejer.