Vanliga frågor

För dig som vill veta mer om tillverkningen och ingredienser.

Mitt godis är anpassat efter multiallergiker med många och svåra allergier.

Mitt kök är allergivänligt och de vanligaste allergenerna har aldrig fått komma över tröskeln. Jag kontrollerar noga alla råvaror jag köper hos tillverkaren. Det får inte heller finnas ”spår av” i något jag använder.

Mer konkret innebär det också att jag strävar efter så få och rena ingredienser som möjligt och att alltid ha stenkoll på det jag använder. För att inte alla produkter ska få en egen novell i webbutiken så skriver jag inte ut all info. Men om du har några funderingar alls så är du välkommen att kontakta mig. Jag är van vid en massa frågor och känner mig själv tryggare då också.

Är det något du är sugen på men är osäker på om du tål en av ingredienserna så är det bara att höra av dig! Jag är småskalig och anpassar gärna ett recept så det passar för dig.

När du beställer får du gärna i kommentaren ange eventuella allergier. Jag gillar hängslen, livrem, fallskärm och studsmatta när det kommer till allergier. Ju mer koll vi har på varandra desto godare blir godiset.

Jag använder glukossirap baserat på majs till allt godis i webbutiken. Det har varit svårt att få tag på nog mängder men nu har det äntligen löst sig. Är du allergisk mot majs och behöver godis med glukossirap baserat på vete så hör av dig så fixar jag det.

Jag använder vinsyra istället för citronsyra i mina produkter eftersom jag vet att vissa av er är allergiska mot citronsyra.

Vinsyra förekommer naturligt i många frukter, bland annat vindruvor. Det framställs som biprodukt inom vinindustrin. Den naturliga formen heter L-vinsyra. 

Vinsyran gör att godiset smakar surt men bevarar också färg och smak bättre på tex bärgodis vilket ger längre hållbarhet.

Det jag gör är oftast vegan då jag varken använder ägg, animaliska produkter eller färger baserat på animaliska produkter. I vissa av mina produkter (mallisar, vissa gelégodisar och maränger) har jag dock gelatin.

Jag använder inte ingredienser i min tillverkning som kan ”ha spår av”. Eftersom jag inte heller har allergenerna i mitt kök skulle jag kunna ansöka om märkningen ”fri från”. Problemet är att det bara är enskilda produkter som får märkningen inte en hel tillverkning. Det innebär att jag skulle behöva ansöka om varje enskild produkt hos Livsmedelsverket. Då jag inte har ett standardsortiment utan leker ganska mycket så skulle det innebära att bara vissa produkter skulle ha märkningen. Det tror jag skulle skapa förvirring och osäkerhet och därför har jag valt att inte märka ut något alls.

Jag har respekt för att det går att vara allergisk mot precis vad som helst så i min tillverkning ser jag alla ingredienser som potentiella allergikällor. Det innebär att jag separerar för att undvika risk för kontaminering . Men är du superduper allergisk mot kokos men vill köpa apelsingelégodisar är det bara att höra av dig. Då tittar jag i min produktionsdagbok och ser hur, när och var jag, apelsinen och kokosen varit. Antagligen kan jag också anpassa min tillverkning så det passar för dina behov. Det blir så lätt när det är småskaligt och människa till människa. 🙂

Socker
Det socker jag använder mest av är socker baserat på sockerbetor. Jag kan ibland använda mig av rörsocker men skriver då ut det. Sirap och liknande är baserat på sockerbetor om inte annat anges.

Bär och frukter
Jag plockar och torkar en hel del bär och frukt själv. De färska bär och frukter jag köper in är från lokala producenter. Övriga torkade bär och frukter är från noga kontrollerade leverantörer.

Färger
Färg är roligt och jag försöker att färga naturligt med färger baserade på grönsaker, bär och frukt. Svart färg får jag från rent aktivt kol baserat på kokosnöt.

När jag färgar med artificiella färger använder jag färger som inte innehåller ”spår av” (såklart). Det gör det dock svårt att hitta bra färger och därför har jag varit tvungen att använda mig av sk azofärgämnen. Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

När dessa färgämnen ingår i en produkt ska färgernas namn eller E-nummer följas av texten: ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Anledningen till märkningskraven är en studie från Storbritannien som pekar på att ämnena kan ge barn koncentrationssvårigheter. Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, har bedömt studien och menar att det inte är klart vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga. Förhandlingar mellan EU:s råd och parlament resulterade i kravet på särskild märkning.”

I alla färgämnen är det olika hjälpämnen som inte behöver deklareras på innehållsförteckningen. Du får gärna fråga om du är extra intresserad det är ren kemi. I färgämnena för chokladen är det solrosolja och det skriver jag alltid ut då det är en faktisk ingrediens.

Aromer
Alla artificiella aromer jag använder är från Stockholms Aeter- & Essencefabrik. Alla deras artificella aromer är helt artificiella och därmed utan den ingrediens som de faktiskt smakar som.
Icke artificiella aromer jag avänder är eteriska oljor och då är det tydligt utmärkt i innehållsförteckningen.

Äpplemust
Äppelmusten i pektingodiset pressas av bröderna Daniel och David på Sundsvalls Musteri. Det är ett litet musteri som jag har bra kontakt med för att ha lite extra koll på tillverkningen och känna mig säker ur ett allergiperspektiv. Plus att musten är ruskigt god! Oftast använder jag mig av en ren must gjord på enbart äppelsorten Rubinola eftersom det ger den rätta smaken på mitt godis.

Godis för alla - frågande hjärta illustration