| |

Något gott till helgen?

Äter du extra gott i helgen? Vad är extra gott för dig?

För mig innebär det mat som tagit extra lång tid att laga eller något jag i vanliga fall inte äter så ofta. Det kan också vara att gå ut att äta på restaurang.

Men som många av er redan vet är jag allergisk mot mjölkprotein och då känns det alltid lite ”spännande” att gå ut och äta. Jag har ofta inte heller så många rätter att välja på om vi inte väljer att äta asiatiskt. Efterrätt är oftast helt omöjligt och för en gottegris som mig så förstör det upplevelsen lite. Det faktum att restaurangerna ligger över sex mil bort gör också sitt till att vi väljer att helglyxa hemma.

Nu för tiden är det lätt att hitta ersättningsprodukter tack vare att så många väljer att bli veganer. Det kan göra mig lite arg att livsval är högre prioriterade än allergiker men det är ett helt annat inlägg. 😉

En stor inspiration för mig i mitt matlagande är Sara Clarstedt. Hon är mer känd som MatSara och är en mästare på att anpassa kosten. Det började med att hon anpassade hemma till sina barn som har de flesta allergier som finns och flera livshotande. När hon sen startade bloggen blev hon räddande ängel för så många fler. På hennes hemsida har hon de flesta av sina recept men nu har hon äntligen fått klart sin kokbok. Massor med recept men också en guide till allergivärlden. Boken går att förbeställa på hennes hemsida.

Extra roligt är att Sara och jag under åren blivit vänner när vi matnördat oss till både det ena och det andra. Många av mina produkter har blivit till genom att bolla idéer med Sara.

När en inte tål allt (eller knappt något) gäller det att vara kreativ och uppfinningsrik. MatSara har många sådana recept men jag tänkte dela med mig av en av mina favoriter. Som också är lätt att anpassa för er som tål en hel del. När det är allergianpassat är det ju också oftast vegan också.

🍌 MatSaras Bananmajo.🍌

Mixa ihop två bananer, två dl majo/fraiche/McSara-dip, saft från en lime, tabasco efter tycke, salt, peppar och 1/2-1 vitlöksklyfta. Servera kall till grillat eller nästan vad som helst. Länk till originalrecept.

Detta är inte ett betalt reklam utan bara en småskalig matnörds sätt att stötta en annan småskalig matnörd. Sara ger ju nämligen också ut boken på egen hand. 💚

/Stina

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *