Nässelsoppa
Hur gör jag då en riktigt god nässelsoppa? Ja, finns nog lika många recept som det finns matbord den står på. Men grunden är nässlor, vatten, kryddor och något vitt att reda av den med. Till fyra personer är ungefär 2 liter nässlor (5dl förvällda) och en liter vatten ett bra riktmärke. Sen går den att brodera ut till en lyxigare version eller behålla den som budget-soppa. Men ungefär så här går det till vid vår spis.
Nässelsoppa – ungefär 4 portioner
Ingredienser:
2 liter nässlor – ta bort grova stjälkar
1 liter kokvatten med lite salt
1 gul lök eller 2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta eller ingen alls (vi älskar vitlök så två)
Några blad libbsticka
2 msk olja eller smör
2 msk mjöl – går att utesluta
8 liter vatten
2 buljongtärningar, höns eller grönsak (går också att strunta i)
1-2 dl grädde, Imat, Ifrache eller motsvarande
Salt och vitpeppar efter smak
Så gör du
1.
Jag sköljer nässlorna och lägger de i lättsaltat kokande vatten. Kokar de i ungefär fem minuter. Häll av i durkslag. Grovhackar gärna, de borde inte brännas längre. Ibland orkar jag inte koka och det går lika bra men är stökigare att hacka. Låter då soppan koka lite längre.
2.
Jag låter finhackad lök mjukna och bli genomskinligt i fettet. Jag vill inte få någon färg på löken för då blir det lätt en lite bitter smak. Har inte bråttom utan låter det ta fem – tio minuter. Salt, vitpeppar och kanske lite socker. På slutet pudrar jag över mjölet och den hackade libbstickan om den hunnit komma upp. Rör runt ordentligt så mjölet inte klumpar sig. Nu har jag ner mina nässlor både kokade och råa. Låter allt mysa i fettet nån minut innan jag häller på vattnet. Kokar oftast upp det i vattenkokaren innan jag häller på det. Ska jag ha i potatis så har jag i det samtidigt som löken och då struntar jag i mjölet.
3.
Låter det koka i ungefär fem minuter och kanske slänger i en buljongtärning eller två. LIbbsticka smakar ganska “buljongigt” så kan kännas onödigt. Jag är mjölkproteinallergiker så vi kör på Imat i vår soppa. Den har jag i på slutet. Vi har aldrig vitt vin eller sherry hemma men jag har ätit nässelsoppa med det hos andra och det skadar inte. Ger en lätt syra som du också kan få med lite pressad citron eller en skvätt äppelcidervinäger. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar. Självklart kan du egentligen ta vilka kryddor du vill men nu gör jag en nässelsoppa och då ska den smaka nässla.
4.
Då jag helt ärligt aldrig tycker jag blir mätt av bara soppa så har vi alltid en massa toppings på bordet. Till nässlor passar knaperstekt bacon och lök, lite rökt fisk eller lyxiga räkor. Hade jag tålt det hade jag nog smulat en god ost över eller rört ner färskost. Såklart småskaligt lokalt producerat. Det vanligaste är kokat ägg eller pocherat. Jag väljer då att grovt hacka ägget istället för att i halvor för att få ägg i alla mina tuggor. Blandar gärna upp ägget med hackad gräslök om den hunnit komma. Eller varför inte göra en röra av grovhackat ägg, gräslök och lite Ifrache att klicka på?
5.
Om jag har tid så går jag gärna en sväng i skogen och ser vad jag kan hitta. Späda björkblad, blåbärsblommor, harsyra, rölleka och groblad har börjat titta upp. Kanske inte så mycket smak men oj, vilket löfte om vår.
Ännu hungrigare:
Låt tärnad potatis koka med eller toppa med en god smulad ost, knaperstekt bacon, en god korv, kokt eller pocherat ägg, rökt fisk eller räkor.
Ännu lyxigare:
Smaksätt soppan med nån dl vitt vin eller några matskedar torr sherry, mer grädde – var inte blyg, karamelliserad stekt lök på toppen eller varför inte lite vildplockat.